آمار ایجاد اشتغال در سیستان و بلوچستان صحت ندارد
شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و نماینده مردم زاهدان و نورا نماینده سیستان آمارهای مرکز آمار ایران درباره نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان را غیرواقعی و کذب اعلام کردند.
به گزارش خراسان ایجاد فرصتهای شغلی از جمله اهداف دولت برای برونرفت از بیکاری و اشتغالزایی بیکاران و به ویژه قشر جوان و تحصیلکرده است که با برنامهریزیهای انجام شده سهمیههایی برای هر استان تعیین و ابلاغ شده است به عنوان مثال سهمیه امسال سیستان و بلوچستان به عنوان استانی مرزی و جوان به لحاظ ترکیب جمعیتی ۳۶ هزار شغل برای سال ۸۹ است که متناسب با این آمار باید امکانات و تسهیلات لازم در اختیار کارآفرینان قرار گیرد اما آنچه در افکار عمومی منطقه مطرح است دست نیافتن مسئولان به فرصتهای شغلی اعلام شده است. به طوری که دکتر «شهریاری» نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی با نگاهی مشکوک به آمار ارائه شده درباره اشتغالزایی در استان، نرخ بیکاری را غیرواقعی و کاذب میداند و «نورا» نماینده سیستان نیز معتقد است آمار موجود درباره ایجاد اشتغال در شهرهای استان صحت ندارد.
عدهای معتقد هستند که برخی از مسئولان استانی و متولیان امر اشتغال و رفع معضل خزنده بیکاری در جوانترین استان کشور، با ارائه آمارهای خوشرنگ و غیرواقعی تعجب نمایندگان استان را در مجلس نیز برانگیختهاند. در این میان ساختار اجتماعی، اقتصادی توسعه نیافته سیستان و بلوچستان، زمینه مناسبی برای سرمایه گذاری و ایجاد فرصتهای شغلی فراهم نکرده است و از سوی دیگر ارتقای شاخصهای توسعه به ویژه شاخصهای توسعه انسانی، مستلزم ایجاد فرصتهای شغلی و اشتغال مولد است. بنابراین ایجاد اشتغال در این استان مرزی، علاوه بر اهداف اقتصادی که افزایش تولید را در برخواهد داشت ، به افزایش درآمد و رفع محرومیت و فقرزدایی در منطقه منجر میشود. این استان دارای ویژگیهای متمایزی است که ضرورت تامین اشتغال و کاهش مشکل بیکاری را بیش از پیش آشکار میسازد. اما براساس یافتههای گزارش سازمان توسعه انسانی کشور، سیستان و بلوچستان در مقایسه با دیگر استانها از لحاظ شاخصهای توسعه انسانی در پایینترین ردهها قرار گرفته است.
یکی از جوانان تحصیلکرده سیستان و بلوچستان گفت: در این استان با توجه به شرایط خاص منطقه و برخی پارتیبازیها، اشتغال به یکی از آرزوهای جوانان مبدل شده است به طوری که دیگر برای قشر تحصیلکرده رغبتی به منظور تلاش بیشتر باقی نمیماند. «علی شهرکی» افزود: اینجا اگر کسی از ارتباط قوی یا پول کافی برخوردار باشد به طور حتم از گرداب بیکاری و تبعات منفی آن خارج میشود و اگر این شروط را نداشته باشد باید بیکار بماند یا به کارهای کاذب روآورد تا زندگی خود را اداره کند.
یک جوان بلوچ هم با بیان این که وقتی استخدام در ادارات سخت و مشکل است گفت: یک جوان تحصیلکرده که سرمایهای ندارد تا شغلی برای خود ایجاد کند ممکن است از روی ناچاری به سمت و سوی کارهای خلاف عرف و شرع کشیده شود که نمونه آن در این استان مرزی زیاد است.
مدیرکل کار و امور اجتماعی سیستان و بلوچستان با بیان این که امسال ۳۶ هزار فرصت شغلی توسط دولت به این استان اختصاص یافته است گفت: از ابتدای این طرح بیش از ۱۷هزار اشتغال واقعی در استان ایجاد شده است. «محمد عرب کنگان»، افزود: براساس آمارهای مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری سیستان و بلوچستان در زمستان سال گذشته 13.3درصد بود که با ایجاد این ۳۶ هزار فرصت شغلی پیشبینی میشود تا پایان امسال این رقم به حدود ۱۱ درصد برسد. این در حالی است که رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و نماینده مردم زاهدان، آمارهای مرکز آمار ایران درباره نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان را غیرواقعی و کذب اعلام و تصریح کرد: نرخ بیکاری در این استان مرزی با مشکلات خاص خود، بیشتر از این آمار است. دکتر «حسینعلی شهریاری» ادامه داد: پایین اعلام کردن آمار بیکاری در این استان علاوه بر این که نمیتواند مشکلات ناشی از بیکاری را کاهش دهد، برخی واقعیتها را نیز برای مسئولانی که براساس آن، برنامهریزی میکنند با مشکلات جدی و زیرساختی مواجه میکند که برای حل این معضل، واقعیتها باید بیان و برای رفع آنها به صورت کارشناسی شده برنامهریزی شود.
شواهد نشان میدهد بیشتر وامهایی که در راستای ایجاد اشتغال و تولید اعطا میشود در زمینههایی غیر از اشتغالزایی مولد از جمله ساخت و سازهای بیرویه، خرید املاک، گسترش مشاغل کاذب و سرمایهگذاری در کشورهای همسایه هزینه میشود که این انحراف، در آینده معضلات جدی را در استانهایی چون سیستان و بلوچستان به وجود خواهد آورد. نماینده مردم زابل و نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نیز آمار ایجاد اشتغال که توسط برخی از مسئولان اعلام میشود را مبتنی بر تسهیلات عنوان کرد و در پاسخ به این سوال که آیا این تسهیلات در سیستان و بلوچستان منجر به اشتغالزایی مولد و پایدار شده است، گفت: به صراحت اعلام میکنم این تسهیلات نتوانسته است در مسیر کاهش بیکاری حرکت کند و چنین چیزی صحت ندارد. دکتر «نورا» با اشاره به تسهیلات اشتغالزایی در استان افزود: در بسیاری از موارد افراد اعلام میکنند که وام گرفته و آن را صرف کارهای تولیدی و اشتغالزایی کردهاند و این مهم توسط برخی مسئولان در بوق و کرنا میشود اما با کمی بررسی میتوان به اصل جریان انحرافی پی برد.
وی ادامه داد: وامهای اشتغالزایی در سیستان و بلوچستان مجازی و صوری است و نبود کنترل و نظارت بر تسهیلات بانکی، دقیقا این تخلفات و ضعفهای نظارتی را ثابت میکند و بسیاری از طرح ها و پروژهها در این استان چون خرد و متعدد است و نظارت اصولی هم بر نحوه هزینهکرد وامها صورت نمیگیرد موجب شده است که عدهای برای کارگشایی وام بگیرند و ادعا کنند که با ایجاد اشتغالزایی تعدادی را مشغول به کار کردهاند در حالی که به اسم فرصتهای ایجاد شغل این فرصتهای اشتغالزایی را هدر میدهند. به گفته وی به طور حتم آمارهای ارائه شده درباره ایجاد اشتغال در شهرهای استان صحت ندارد و این آمارنماییهای سیاه و کاذب، فقط باعث تشدید مشکلات جوانان و در نتیجه عقبرفت استان از مدار توسعه میشود. «نورا» افزود: وجود پارتیبازیهای روزافزون در استان سیستان و بلوچستان سبب شده تا ضوابط استخدام به هیچ وجه در این استان رعایت نشود بنابراین لازم است نظام متمرکز استخدامی در استان هرچه سریعتر راهاندازی شود تا از رشد بیحد و اندازه پارتیبازیها، رانت و رانتخواریها و فشارهای سیاسی کاسته شود و افراد لایق جذب دستگاهها شوند. وی تصریح کرد: بسیاری از مدیران ما مهرههای سوخته هستند که بیش از ۲ دهه در جایگاههای مدیریتی قرار دارند اما هنوز نتوانستهاند مشکلات پیش روی استان در راستای اشغالزایی مولد را برطرف کنند که با وجود این که مسئولانشان در رده های بالاتر هم به این ضعف ها کاملا واقف هستند اما به دلیل خوش خدمتی برخی از مدیران، افراد لایق نمیتوانند جایگزین این مهرههای سوخته و ناتوان باشند. به گفته وی با توجه به اختصاص هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبارات اشتغالزایی به سیستان و بلوچستان، مسئولان توانستهاند ۲۵ درصد آن را جذب کنند که از این میزان هم ۲۰ درصد آن صرف اشتغالزایی کاذب و غیرمولد شده و فقط ۵ درصد منجر به ایجاد شغل به صورت واقعی شده است. نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از این بودجه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی، فقط ۱۶۰ میلیارد تومان برای اشتغالزایی مولد هزینه و بیش از ۳۴۰ میلیارد تومان از گردونه اشتغالزایی و ایجاد کار در استان خارج شده و صرف کارهای خدماتی شده است. وی علت این هدر رفت ۳۴۰ میلیارد تومانی را مشخص نبودن متولی امر اشتغال در استان اعلام کرد.
اما مدیرکل کار و امور اجتماعی استان با رد گفته های دکتر نورا اظهار داشت: این گفته صحیح نیست و امسال هیچ منابعی به استان ابلاغ نشده و منابع اندک فعلی هم از محل صندوق مهر امام رضا(ع) و کمیته امام خمینی (ره) بوده است و آمارهای اشتغال نیز واقعی است.
دکتر «شهریاری» هم در مورد آمارهای نجومی و بعضا با تفاوتهای زیاد اشتغالزایی اظهار داشت: شخصا به آمار اشتغالزایی که از سوی مسئولان ارائه میشود شک دارم چرا که چگونه ممکن است در ۴-۳ ماه اخیر این تعداد فرصت شغلی ایجاد شود؟با این وجود که مسئولان دستگاهها با ارائه آمارهای مختلف و با هدف رقابت با دیگر دستگاهها به نوعی سعی بر آن دارند تا اعتباری برای خود کسب کنند، جوانان سیستان و بلوچستان روز به روز در گرداب بیکاری و برنامههای غیرکاربردی مسئولان فرو میروند و تزریق بودجههای غیرکارشناسی هم نمیتواند سراب اشتغالزایی را به واقعیت مبدل کند.
رهشون
پاسخی بگذارید