نوروز در بلوچستان

16 03 2011

نوروز در بلوچستان
بلوچستانی‌ها در ایام نوروز عروسی‌ها و جشنهایی از قبیل ختنه کودکان را با شکوه بیشتری برگزار می‌کردند و هر خانواده سعی داشت اینگونه جشن‌ها را در روزهای نخست سال نو برگزارکند زیرا بهار را تحول و دگرگونی روح انسان و طبیعت می‌دانستند.
بلوچستانیهای خونگرم آیینهای مختلفی در ایام نوروز دارند که از آن جمله جشن بهارگاهی (بهاری) است.

در بلوچستان اینگونه آیین‌ها بیشتر به صورت گروهی و با نظم خاصی انجام می‌شود و با توجه به اینکه قوم بلوچ از قبیله‌ها و طایفههای زیادی تشکیل شده هر یک از آن‌ها با دعوت سران قوم به برنامهریزی و تهیه و تدارک لوازم این جشنهایی که اجدادشان آنان را مهم‌ترین مراسم قوم بلوچ می‌دانند، مشغول می‌شوند.
در این منطقه سیزده بدر را (سفر بدر) می‌خوانند و معتقدند که در این روز روحهای پلید، جن‌ها و مصیبت‌ها ازهر روزنهای وارد خانه مردم شده و باید در این چند روز سفر به در و خانه تکانی انجام و مواد خوشبویی به نام (سوچکی) برای تمیز و خوشبو کردن خانه در آتشدان‌ها دود شود.
هنگام اجرای مراسم (سفر بدر) کودکان نقش مهمی دارند و آنان به صورت گروهی دور خانه‌ها می‌چرخند و با نوای (سفر خطر بلا بدر) پلیدی‌ها و روحهای شیطانی را از خانه و کاشانه خود دور می‌کنند.
با توجه به اینکه پدر و مادر در میان اقوام بلوچ از احترام خاصی برخوردارند بیشتر مردم غذاهای پخته شده را با نیت شادی روح آنان در میان افراد نیازمند توزیع کرده و بخشی از آن را خود مصرف می‌کنند.
آنان بر اساس رسوم کهن خود اندکی از غذا‌ها را نیز در کنار بوته‌ها برای مصرف پرندگان و جوندگان قرار می‌دهند.
حنابندان و شستن گوسفندان
بلوچ ‌ها گوسفندان خود را به رودخانه‌ها و محلی که آب روان باشد برده و به شستن و تمیز کردن احشام خود می‌پردازند.
پس از شستن احشام زنان حناهایی را که از قبل آماده کردهاند به گوسفندان می‌بندند و آن‌ها را با نقشهایی از اشکال مختلف بر پشم گوسفندان رسم می‌کنند.
دامداران با نقشهایی متفاوت که بر پشت سر و دنبه گوسفندان خلق می‌کنند، سعی دارند گوسفندانشان در مقابل سایر احشام بیشتر جلب توجه کنند.
پختن غذا سر چهار راه‌ها
در قدیم روستاییان به خصوص عشایر منطقه بر سر چهار راه‌ها و جایی که رفت و آمد زیاد بوده می‌رفتند و به پختن غذا برای رهگذران می‌پرداختند.
گاو جنگی یا گاوبازی
در میان مردم بلوچ از دوران گذشته مراسم (گاوجنگی) یا‌‌ همان (گاوبازی) مرسوم بوده و این مراسم در نیکشهر و بخش قصرقند بیشتر رواج دارد.
هفت سین بلوچها
۱-سهر رنگ کنگ: یعنی سرخ رنگ کردن پشم و شاخ گوسفندان با حنا درایام نوروز
۲-سوز نی: نواختن نی توسط چوپانانی که با نواختن سرودهای شاد همراه با ترنم زیبای بهار گوسفندان را به طبیعت سبز و چراگاههای بهاری می‌بردند.
۳-سوختن اسپند و دود کردن اسپند در لحظه تحویل سال در ظرف مخصوص سفالی به اعتقاد دفع بلا در طول سال.
۴- سرودن آواهای جشن بهارگاه و بهار چرانی.
۵-سبز کردن سردر منازل با برگ درخت خرما و نهالکاری یعنی پاجوش‌ها و نهالهای درخت خرما که برای آمادهسازی کاشت در اسفند ماه دورتادور ریشه آن‌ها را با گونی پوشانده و هر روز چندین بار گونی را با آب خیس می‌کردند یا در کنار جوی آب قنات قرار می‌دادند تا خشک نشود و هنگام تحویل سال و شروع بهار بزرگتر‌ها به عنوان عیدی به کوچکتر‌ها می‌دادند تا بکارند.
۶-سرمه سایی: در قدیم هنگام نوروز زنان سنگ سرمه را می‌سائیدند و برای استفاده در طول سال آماده و در ظرفی به نام سرمه‌دان نگهداری می‌کردند وبه دختران هدیه می‌دادند.
۷- سور کردن: یعنی ختنه پسران را در ایام نوروز هفت شبانه روز جشن می‌گرفتند و با اجرای رقص محلی دو چاپی و اجرای بازی محلی جی تا پاسی از شب را بیدار بودند ختنه پسران در این ایام دلیل بهداشتی هم داشته زیرا در این فصل هوا معتدل بوده و با توجه به اینکه ختنه با روشهای قدیمی و سنتی انجام می‌شد امکان عفونت در هوای بهاری کمتر بود.
ویدئوی گلبانگ بهار
پهره

Advertisements

کارها

Information

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

درحال اتصال به %s




%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: