صادرات خرمای سیستان وبلوچستان به نام و به کام دلالان پاکستانی

25 07 2011

صادرات خرمای سیستان وبلوچستان به نام و به کام دلالان پاکستانی
بخشی از خرمای مضافتی این شهرستان توسط تجار و دلالان خریداری و به سردخانه‌های شهرستان بم تحویل شده و پس از بسته‌بندی با مارک‌ها و نام‌های غیر از سیستان‌ و بلوچستان به خارج صادر می‌شود….

خرمای سیستان و بلوچستان طلای نابی است که نام و نشانی از خود ندارد و درخشش و سود سرشارش نصیب دلالان پاکستانی می‌شود. استانی که از نظر سطح زیر کشت خرما رتبه اول و از لحاظ میزان تولید رتبه دوم کشور را داراست، در این زمینه از داشتن نام و نشان در اذهان مردم ایران و جهان بی‌بهره است.

به گزارش مهر، سیستان و بلوچستان یکی از مناطق مهم و استراتژیک تولید خرمای کشور محسوب می‌شود اما با وجود داشتن بیشترین سطح زیر کشت و دومین تولید‌کننده این محصول در ایران به علت عدم سرمایه‌گذاری مناسب برای بسته‌بندی و فرآوری با نام دیگر استان‌ها بسته‌بندی و به بازارهای مصرف داخلی و خارجی صادر می‌شود. خرما به لحاظ تجاری یکی از اقلام صادراتی مهم کشور به شمار می‌رود که به سبب محدودیت مناطق تولید خرما در جهان، امکان رقابت با این محصول خیلی کمتر از سایر محصولات صادراتی است.

وضعیت نامناسب حاکم بر صادرات خرمای تولیدی این استان موجب شده هویت تولید‌کنندگان واقعی این محصول ناشناخته بماند و ارزش افزوده حاصل از زحمت مردان زحمتکش این منطقه در جیب دیگران قرار گیرد.

براساس مستندات موجود کشت خرما در سیستان و بلوچستان از سابقه دوهزار ساله برخوردار است چنانکه نخستین درختان خرمایی که در تاریخ بلوچستان از آن نام برده شده، ۳۲۷ سال قبل از میلاد مسیح توسط سپاه اسکندر مقدونی به این منطقه وارد شده است. کارشناسان تاکید دارند که نوع خرمای ربی سراوان در استان سیستان و بلوچستان در جهان نظیر ندارد. پرورش و تولید خرما در استان با توجه به قابلیت رشد و مقاومت آن در برابر کم‌آبی، شوری، گرما و همچنین کشت توأم با مرکبات، سبزیجات و سایر محصولات کشاورزی در بین نخلستان‌ها، نقش اساسی را در اقتصاد کشاورزان و ساکنان منطقه برعهده دارد.

رییس سازمان جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: سطح زیر کشت خرما در سیستان و بلوچستان ۴۴هزارو۱۹۰هکتار است که از این میزان ۳۴هزارو۸۰۳هکتار بارور و ۹هزارو۳۷۸هکتار به صورت نهال است و در حال حاضر غیربارور می‌باشد. محمد کیخا افزود: این استان دومین استان خرماخیز کشور است و شهرستان سراوان اولین منطقه تولید انواع و اقسام خرما در سیستان‌و‌بلوچستان است که خرمای ربی آن در دنیا انحصاری و خرمای مضافتی آن از نظر وزن، کیفیت و مرغوبیت در دنیا بی‌نظیر است.

وی گفت: بیش از ۷۰رقم خرما در مناطق مختلف این استان کشت و برداشت می‌شود که مهم‌ترین آنها شامل هلیله، ربی، مضافتی، نیکدیمی، شکری، بیگم، جنگی، کوتومی و دشتاری، مولس، تورگی شکنک، سبزو، ماکیلی، چکردی، راسکویی، پوپو، سنگ شکن، خشکیج، شریفه، چرپان و بارشاهی است.

مهم‌ترین خرما ربی و مضافتی است و تولید‌کنندگان این محصول می‌گویند وزن خرمای مضافتی شهرستان سراوان دو برابر خرمای تولیدی در کشورهای خرماخیز دنیا همچون عراق است که یکی از علل پرطرفدار بودن مصرف‌کنندگان آن همین است.

یکی از کشاورزان سراوانی می‌گوید: بخشی از خرمای مضافتی این شهرستان توسط تجار و دلالان خریداری و به سردخانه‌های شهرستان بم تحویل شده و پس از بسته‌بندی با مارک‌ها و نام‌های غیر از سیستان‌ و بلوچستان به خارج صادر می‌شود.

محمد‌رحیم حسین‌بر افزود: در حالی‌که در این منطقه مرزی مرغوب‌ترین خرمای دنیا تولید می‌شود اما همین محصول در اکثر نقاط دنیا با مارک‌های گوناگون از جمله مارک پاکستان و شهرستان بم و به قیمت بسیار بالایی به فروش می‌رسد ولی نخل‌کاران این منطقه فقیرترین مردم بوده و همیشه به واسطه‌ها، دلالان و تجار پاکستانی و ایرانی بدهکار هستند.

تعدادی از نخل‌کاران سیستان‌و‌بلوچستان گفتند: تاجران پاکستانی در زمان تولید خرما وارد ایران می‌شوند و خرما را به صورت فله‌ای در گونی‌های ۴۰ تا ۵۰ کیلویی خریداری و به صورت قاچاق از مرز خارج و در کشور خود بسته‌بندی و با مارک کشورشان به سایر نقاط دنیا صادر و از این بابت هر سال پول کلانی دریافت می‌کنند.

محمد کیخا، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: در حال حاضر ۱۳واحد بسته‌بندی خرما متعلق به بخش خصوصی در استان وجود دارد اما متاسفانه به سبب نداشتن کیفیت مناسب و نبود واحدهای فرآوری این نوع محصول در استان، بخشی از خرما با نام استان‌های دیگر از طریق استان کرمان به کشورهای آسیای میانه صادر می‌شود.

یک کارشناس کشاورزی در زاهدان می‌گوید: یکی از ظرفیت‌های خالی و بزرگ در استان، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی مناسب است که از مسایل و مشکلات پیش روی نخل‌کاران سیستان و بلوچستانی است.

در استان ۴۴هزار هکتار نخلستان وجود دارد که در این نخلستان‌ها ۱۷۰هزار تن خرما از ۷۰ نوع تولید می‌شود.

Advertisements

کارها

Information

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

درحال اتصال به %s




%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: